Een schoolsysteem dat 'van deze tijd is'

Sir Ken Robinson staat voornamelijk bekend als internationaal voorvechter van innovatie in het onderwijs. Tijdens een Tedtalk spreekt Robinson over 'changing education paradigms' (Robinson, 2010).
Deze Tedtalk geeft weer dat het huidige schoolsysteem nog gebaseerd is op 'ouderwetse' ideeën en niet meer past bij onze huidige maatschappij. Het eerste schoolsysteem werd opgezet tijdens de industriële revolutie toen kinderen voor het eerst in grote getale naar school gingen en de leerplicht werd ingevoerd. De school ziet eruit als een fabriek, waarbij kinderen bij elkaar worden gezet gesorteerd op leeftijd en vervolgens uit de levensechte situaties worden getrokken en gefragmenteerd vakken aangeboden krijgen. De kinderen krijgen kennis voorgeschoteld van een docent en laten aan de hand van toetsen zien of ze iets aan het leren zijn. Hierbij wordt geen rekening gehouden met verschillen tussen kinderen, niet elk kind is uniek en elk kind wordt op dezelfde manier behandeld. Hoewel tegenwoordig veel aandacht wordt besteed aan gepersonaliseerd en gedifferentieerd leren, worden kinderen nog veel op dezelfde manier behandeld. Ze moeten bijvoorbeeld om dezelfde tijd beginnen, ze krijgen dezelfde vakken en ze worden op dezelfde manier getoetst. Volgens Robinson leren de kinderen tijdens hun schooltijd meer af dan dat ze bijleren. Voornamelijk hun creatieve denkvermogen wordt door school aangetast.
Ook de Amerikaanse spoken word artist Prince ea, spreekt over hoe achterhaald het huidige onderwijssysteem is in zijn video 'What is school for?' (Prince ea, 2018).
Alle feiten, regels, weetjes en vaardigheden die op school worden geleerd, zijn kinderen na schooltijd vaak alweer vergeten. En de echt belangrijke zaken, zoals het zorgen voor jezelf en op je eigen benen kunnen staan, worden niet geleerd. Daarnaast ligt er zoveel focus op toetsen, dat kinderen amper nog antwoorden durven te geven. Fouten maken mag, wordt zo vaak gezegd door docenten, maar kinderen zijn niet dom en weten dat uiteindelijk de beloning wordt verkregen als een goed cijfer is behaald. Uit onderzoek blijkt dat het voor kinderen gezonder zou zijn als ze een uurtje later kunnen beginnen, meer vrijheid krijgen en minder huiswerk hoeven te maken.
De onderwijspedagoog Gert Biesta geeft vervolgens aan dat in het onderwijs vooral gefocust wordt op één doel, het behalen van het eindexamen. Daardoor schiet het onderwijs tekort in haar kerntaak, leerlingen moeten leren om op betekenisvolle wijze te participeren in de samenleving, waarbij sprake is van identiteitsontwikkeling en persoonsvorming.
Bij democratische scholen worden deze problemen zoveel mogelijk aangepakt. De scholen bieden ruimte voor de drie functies van onderwijs, kwalificatie, socialisatie en subjectwording (Biesta). Waarbij socialisatie en subjectwording belangrijker zijn dan kwalicifatie.
Er is bij democratisch onderwijs geen sprake van opgelegde vakken, op een oplegde tijd met huiswerk en toetsen en het reproduceren van feitjes, die je vervolgens weer vergeet. Daar leert het kind wel voor zichzelf te zorgen, op zijn eigen manier en in zijn eigen tijd. Het kind kan zijn motivatie behouden, omdat het zijn eigen interesses en nieuwsgierigheid mag volgen. Er is sprake van echt onderwijs. 'Education' is afgeleid van 'educe', wat betekent 'bring out the gifts'. Daar is school voor, laat kinderen en jongeren ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen, zodat ze als gelukkige en zelfverzekerde adolescenten de maatschappij kunnen betreden.
Als de ideeën van Robinson, Prince ea, de democratische scholen en mijzelf worden doorgevoerd, hoeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over enkele jaren onderstaande poster niet meer te maken. 187.000 leerlingen die beoordeeld worden op een toets.. Leraren die hard moeten werken, zodat leerlingen weten hoe ze de toets kunnen maken.. Stress, twijfel en onzekerheid..
Wat zou het mooi zijn als die tijd besteed had kunnen worden aan het laten leren van leerlingen, aan ontdekken, aan onderzoeken, aan plezier.
Klik door voor de volgende post..