Wetsvoorstel 'meer ruimte voor nieuwe scholen'
Op 2 oktober 2018 is er wetsvoorstel ingebracht voor 'meer ruimte voor nieuwe scholen'. Het wetsvoorstel wil bewerkstelligen dat er diverse onderwijswetten worden gewijzigd door het wijzigen van de systematiek van het in aanmerking brengen voor bekostiging van nieuwe openbare en bijzondere scholen zodat er meer ruimte is voor een nieuw onderwijsaanbod (tweedekamer.nl, 2018).
Dit wetsvoorstel geeft scholen met een nieuw onderwijsconcept, zoals democratische scholen, meer kans op bekostiging door de overheid. Het voorstel is nog in behandeling. Eenmaal aangenomen, kan het voorstel betekenen dat vernieuwende onderwijsvormen niet iets voor de elite hoeft te zijn. Scholen die afwijken van het reguliere onderwijs zijn nu vaak duurder voor ouders. Elke vorm van onderwijs zou voor elk kind mogelijk moeten zijn.
Tevens zou het goed zijn dat ook scholen met een nieuw onderwijsconcept gecontroleerd kunnen worden, zoals reguliere scholen. Over democratische scholen klinken negatieve geluiden, als 'het zijn sektes', 'leerlingen worden gehersenspoeld' en 'leerlingen leren er niks'. Als de, nu vaak, privé scholen ook overheidsscholen kunnen worden, zal er meer controle op de scholen kunnen komen. Wat hopelijk als effect heeft dat de scholen ook meer waardering en respect krijgen.

Een school die bijvoorbeeld baat zou hebben bij financiële ondersteuning van de overheid is de Sudbury School in Harderwijk. Onlangs heb ik deze school mogen bezoeken, wat een speciale ervaring was. Deze soort school is in alle opzichten anders dan een school met regulier onderwijs. Voor mij waren het meest opvallende, het vertrouwen dat de kinderen krijgen van de begeleiders en de ouders en dat de school echt een samenleving is, waarbij mensen met elkaar het beste uit elkaar en uit zichzelf willen halen. Prachtig om te zien, is dat de leerlingen niet met tegenzin naar school gaan.
Voor meer informatie over de school: bekijk onderstaande video of deze website.

Klik door voor de volgende post..